EURÓPSKE
SČÍTANIE ĽUDÍ
BEZ DOMOVA

V KOŠICIACH

Nadácia DEDO, Inštitút pre výskum práce a rodiny, mesto Košice a Katolícka univerzita v Leuvene realizujú sčítanie ľudí v bytovej núdzi s cieľom zistiť, koľko ľudí bez domova žije v Košiciach.

Cieľom realizácie sčítania je získať prehľad o počte ľudí, ktorí v Košiciach trpia akútnou bytovou núdzou.

Podľa aktuálnych dát žije v Košiciach až 4000 jednotlivcov – bez prístrešia a bez bývania, v osadách, útulkoch, zariadeniach núdzového bývania či v ubytovniach.

Sčítanie sa realizuje v niekoľkých európskych mestách a je prvým krokom k zavedeniu jednotnej metodiky sčítania ľudí bez domova v Európskej únii, ktorá prinesie prakticky využiteľné dáta potrebné na riešenie bytovej núdze.

Vďaka dátam budeme vedieť lepšie nastaviť služby pre ľudí bez domova v našom meste.

Ako bude sčítanie prebiehať

Spoločne s partnermi a dobrovoľníkmi navštívime v dňoch 7. – 11. 10. 2024 ľudí žijúcich v útulkoch, zariadeniach núdzového bývania, v neformálnych osídleniach a zrealizujeme s nimi rozhovor, ktorý bude zachytený v štruktúrovanom dotazníku. Všetci budú mať možnosť tiež prísť na konkrétne miesto a zrealizovať rozhovor mimo svojho príbytku/ubytovania.

Sčítanie sa v rovnakom čase realizuje v ďalších európskych mestách.

Koho sa sčítanie týka?

Medzi ľudí bez domova patrí každý, kto nemá stabilné bývanie, čiže nocuje:

  • na ulici
  • v nocľahárni/útulku
  • v zariadení núdzového bývania
  • v garáži/aute
  • v chatke/prístrešku, či inom neštandardnom príbytku
  • dočasne u rodiny alebo známych, pretože nemá kam ísť

Zozbierané a spracované dáta ukážu

  • aký je počet ľudí bez domova v Košiciach
  • kde aktuálne žijú, aká je ich história bytovej núdze

Popri európskych mestách Dublin, Miláno, Lyon, Porto, Munster, Ľubľana a Budapešť sa Košice stali jediným slovenským mestom, v ktorom prebehne koordinované európske sčítanie ľudí bez domova. Projekt financovaný z grantovej výzvy Európskej komisie vznikol v rámci iniciatívy EPOCH – Európskej platformy boja proti bezdomovectvu.

Na európskej úrovni ho koordinuje Katolícka univerzita v Leuvene a na Slovensku ho zastrešuje Inštitút pre výskum práce a rodiny v spolupráci s Nadáciou DEDO a mestom Košice.

Partneri:

IVPR_logo
logo-EU
Kosice_logo
Research-Institute-Budapest
Logo-VPR_positiv
FEANTSA-logo
UCLouvain-logo
logo-KU-Leuven